Κατηγορίες
Ανατομία

Οι αισθήσεις μας

Οι αισθήσεις είναι η πηγή όλων των γνώσεων μας για την υλική εξωτερική πραγματικότητα. Οι αισθήσεις (του ανθρώπου) είναι πέντε. Μερικά ζώα έχουν παραπάνω αισθήσεις όπως τα ψάρια και κυρίως οι καρχαρίες. Επίσης, υπάρχουν και οργανισμοί που δε φαίνεται να έχουν αισθήσεις. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες, ώστε να αποκτήσουν αισθήσεις και τα ρομπότ και οι υπολογιστές. Επιπλέον, στη λαϊκή φιλοσοφία υπάρχει και η ‘έκτη αίσθηση’ που σημαίνει τη δυνατότητα να αισθανθείς ή να συναισθανθείς την άμεση μελλοντική έκβαση ενός γεγονότος.Οι αισθήσεις δεν πρέπει να συγχέονται με τα συναισθήματα, οι πρώτες είναι ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ οι άλλες δημιουργούνται από τον ίδιο τον οργανισμό.

Όσφρηση: μικροί αισθητήρες στον οσφρητικό βολβό της μύτης στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για να καταλάβουμε αν αυτό που μυρίζουμε π.χ. ένα τριαντάφυλλο έχει ευχάριστη μυρωδιά.

Όραση: το φως εισέρχεται αρχικά στο μάτι μέσα από την κόρη. Η εικόνα του αντικειμένου προβάλλεται αντεστραμμένη πάνω στον αμφιβληστροειδή, όμως ο εγκέφαλος την αντιστρέφει, έτσι ώστε να μπορούμε να τη δούμε σωστά.

Γεύση: τα μικροσκοπικά εξογκώματα πάνω στη γλώσσα ονομάζονται γευστικοί κάλυκες. Διαφορετικές περιοχές της γλώσσας ανιχνεύουν τη γλυκιά, την ξινή, την αλμυρή και την πικρή γεύση.

Ακοή: τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν στον αέρα για να φτάσουν στα αυτιά μας. Η ένταση του ήχου μετριέται με τη μονάδα ντεσιμπέλ, ενώ εάν ακούμε ένα δυνατό ήχο για πολλή ώρα μπορεί να βλάψουμε την ακοή μας.

Αφή: όταν αγγίζουμε κάτι, υποδεκτικά κύτταρα κάτω από το δέρμα μας στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω των αισθητήριων νεύρων. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτά τα μηνύματα και μας κάνει να αντιδρούμε ανάλογα με αυτό που αγγίζουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *